Prekomerna gojaznost

Prekomerna gojaznost – Problem moderne civilizacije

Prekomerna gojaznost je sve veći problem ljudi na svetskom, globalnom nivou.

Gojaznost se smatra bolešću moderne civilizacije. Tome doprinose nezdravi načini ishrane, nedovoljna fizička aktivnost, ali i određeni genetski rizici.

Kako je uzroka prekomerne gojaznosti zaista mnogo, time je teže odrediti i način tretiranja. Upravo iz tog razloga bi se uvek trebalo posavetovati sa nutricionistom ili posetiti Centar za gojaznost. Ni u kom slučaju rigoroznu dijetu ne bi trebalo kretati na ’’svoju ruku’’, jer time dodatno možete narušiti zdravstveno stanje.

Čime je najčešće uzrokovana prekomerna gojaznost i kako se ovaj problem sanira otkriva vam Centar za gojaznost Struktura.

Prekomerna gojaznost može biti uzrokovana hormonskim poremećajem ili genetskim faktorima

Kao što smo ranije i naglasili, prekomerna gojaznost može biti uzrokovana različitim faktorima.

Osobe koje imaju mnogo više kilograma nego što bi trebalo najčešće imaju i određene genetske predispozicije za nastanak gojaznosti. Ukoliko u porodici postoje gojazne osobe, velika je verovatnoća da će i dete u jednom trenutku početi da pokazuje tendenciju ka gomilanju kilograma.

Osim toga, kada se genetski faktori kombinuju sa hormonskim poremećajima, šanse za gojaznost se udvostručuju. U ovakvim situacijama neophodna je lekarska podrška na početku dijete. Naime, radi se o tome da je u slučaju hormonskih poremećaja, kao što je recimo Hašimoto tireoiditis, neophodno prilagođavanje ishrane datom problemu. Osobe koje su gojazne usled hormonskih poremećaja ni u kom slučaju ne bi trebalo da drže rigorozne dijete bez konsultacije sa lekarom ili nutrucionistom.

Prekomerna gojaznost može nastati i kao posledica psiholoških faktora

Psihološki faktori takođe igraju veliku ulogu u nastanku prekomerne gojaznosti kod određenih osoba.

Sve češće se susrećemo sa pojmom emocionalno prejedanje ili binging poremećaj. Ovi poremećaji najčešće imaju psihološku zaleđinu. Hrana često igra veliku ulogu u životima pojedinaca sa ovim poremećajem ishrane.

Psihološki problemi sa kojima se susrećemo tokom života mogu se javiti kao posledica određene traume, kao što je gubitak člana porodice, otkaz na poslu ili depresija. U takvim situacijama, pojedinac se može okrenuti ka hrani, u kojoj će pronaći utehu.

Prekomerna gojaznost

Potiskivanjem problema i preteranim unošenjem hrane (najčešće grickalica, brze i prerađene hrane, praznih kalorija) problem se sve više produbljuje. Tada nastaje prekomerna gojaznost i pojedincu postaje neophodna psihološka podrška u toku dijete.

Kada je u pitanju gojaznost uzrokovana psihološkim problemima, način tretiranja je daleko komplikovaniji. U takvim situacijama može vam biti od koristi konsultovanje sa psihologom ili stručnom osobom, koja će vam ukazati na srž problema.

Nezdrava ishrana i manjak aktivnosti vodeći su uzroci gojaznosti širom sveta

I pored svih navedenih uzroka prekomerne gojaznosti, kao vodeći se navode nezdrav način ishrane i nedovoljno fizičke aktivnosti.

Konzumiranje previše prerađene hrane, slanih i slatkih grickalica, energetskih i gaziranih napitaka često vodi u nagomilavanje kilograma. Kada se na to doda manjak fizičke aktivnosti, gojaznost je očekivani ishod.

Važnost zdrave ishrane nikako se ne sme dovoditi u pitanje. Svaka osoba trebalo bi da vodi računa o tome koje namirnice konzumira. Na svačijem jelovniku i tanjiru mora se naći sveže voće i povrće, prepuno bogatim nutrijentima i vlaknima za pravilan rad digestivnog trakta. Osim toga, na vašem jelovniku moraju se naći i proteini u vidu nemasnog mesa ili jaja. Osim toga, ne sme se zaboraviti ni na unos ugljenih hidrata, neophodnih za energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Prekomerna gojaznost

Fizička aktivnost može igrati presudnu ulogu u gubljenju kilograma, odnosno u procesu mršavljenja svake individue. Svakodnevna, lagana šetnja ili brzi hod, vožnja bicikla ili džoging aktivnosti su koje bi trebalo uvrstiti u rutinu. Osim što pomažu gubitku kilograma, lagane fizičke aktivnosti doprinose i sveukupnom blagostanju organizma.

Načini tretiranja prekomerne gojaznosti zavise od uzroka nastanka

U zavisnosti od toga zbog čega je nastala gojaznost, odlučuje se i o načinu tretiranja.

Svaka osoba je drugačija. Prema tome, ono što prija vašem organizmu, ne mora prijati i vašem članu porodice ili prijatelju.

Prekomerna gojaznost

Osmišljavanje individualnog plana ishrane prepustite profesionalcima, odnosno nutricionistima. Oni će, uzimajući u obzir zdravstvenu anamnezu, sastaviti najbolji nutritivni plan ishrane za vas.

Ukoliko je pozadina problema gojaznosti psihološke prirode, pružiće vam se i adekvatna psihološka podrška u toku celog procesa mršavljenja.

Ne zaboravite – Promena je moguća! Obratite se Centru za gojaznost Struktura, a mi ćemo vam pomoći na putu do idealne telesne težine i zdravstvenog stanja!

Facebook
Twitter
LinkedIn