centar za gojaznost struktura

Mršavljenje uz lekarsku podršku i individualni plan ishrane

Mršavljenje predstavlja proces gubitka kilograma, odnosno telesne mase tokom određenog vremenskog perioda.

Ukoliko ste se barem jednom u životu susreli sa problemom viška kilograma, onda znate koliko mršavljenje može biti dug, mukotrpan i komplikovan zadatak. Upravo iz tog razloga ne bi trebalo da započinjete na svoju ruku nijedan režim dijete ili ishrane. Savetovanje sa nutricionistom i lekarska podrška prilikom mršavljenja su od presudne važnosti za vaše zdravlje.

Zašto mršavljenje počinje onog trenutka kada se konsultujete sa nutricionistom?

Gojaznost postaje sve veći problem ogromnog broja ljudi, ne samo u našoj državi, već i na globalnom nivou. Nagomilavanje kilograma često sa sobom nosi i određene posledice po naše zdravlje – visok holesterol, povišen krvni pritisak, nastanak dijabetesa tipa 2 i slično.

Kada primetite da vam odeća u kojoj ste se nekada osećali udobno postaje tesna ili niste zadovoljni brojem koji prikazuje vaša vaga, vreme je da započnete sa procesom mršavljenja. Naravno, gubitak nekoliko kilograma viška nije isti kao gubitak viška od dvadeset kilograma ili više. U svakom slučaju, pre nego što krenete sa bilo kakvim dijetama i na taj način dodatno ugrozite svoje zdravlje, preporučujemo vam da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom.

Individiualni plan ishrane – Recept za pravilno mršavljenje

Svaki čovek je različit, te se razlikuju i njegove potrebe za hranom i nutrijentima. To je glavni razlog zbog kojeg samo stručno lice sa višegodišnjim iskustvom u lečenju i prevenciji gojaznosti može da vam pomogne.

Mršavljenje

Kao što ih niste nagomilali tokom noći, tako kilograme nećete moći ni skinuti preko noći. Rigorozne dijete koje upravo ovo reklamiraju su veoma opasne po vaše zdravlje – kako fizičko, tako i mentalno.

Brzo gubljenje kilograma (više od 7 kilograma nedeljno) nije dobro rešenje. Zapravo, ovo je najgora opcija za koju se možete odlučiti. Redukcija kilograma mora se dešavati postepeno, kako bi se kasnije i održavala postignuta telesna težina. Zato je individualni plan ishrane koji dobijete od svog lekara idealno rešenje.

Kao što mu i samo ime kaže, individualni plan ishrane je namenjen i dizajniran specijalno prema vašim potrebama. On se formira nakon razgovora sa vama i nakon uvida u vaše zdravstveno stanje, odnosno nakon detaljne nutricionističke procene. Uglavnom se bazira na izbalansiranom načinu ishrane i unosom dovoljne količine vode.

Za mršavljenje će vam prilikom posete nutricionisti biti kreiran takozvani redukcioni plan ishrane, koji za cilj ima oslobađanje od viška kilograma i postizanje željene težine tokom određenog vremenskog perioda. Proces mršavljenja nije trka, već maraton. Konačan cilj mršavljenja uz lekarsku podršku jeste poboljšavanje vašeg zdravstvenog stanja, kao i kasnije održavanje telesne mase koja je idealna za vas.

Individualni plan ishrane podrazumeva i konstantno praćenje postignutih rezultata, kao i monitoring vašeg zdravlja (rađenje raznih laboratorijskih testova).

Pravilna ishrana je polazna tačka mršavljenja

Kao što smo već naglasili, brze dijete nisu ono na čemu bi trebalo da se bazira mršavljenje.

Jedini način za trajni gubitak telesne mase jeste trajna promena načina dosadašnje ishrane koja je dovela do nagomilavanja kilograma.

Iako može biti uzrokovana i određenim zdravstvenim stanjima ili uzimanjem određenih lekova, gojaznost je najčešće posledica nepravilne i nezdrave ishrane. Takva ishrana se bazira na unošenju prerađenih proizvoda, brze hrane, slatkiša, gaziranih napitaka, alkohola i drugih namirnica koje ugrožavaju vaše zdravlje.

Mršavljenje

Lekarski savet za mršavljenje uvek će biti izbalansirana ishrana sa više obroka i užina u toku dana, kako bi se izbegao osećaj gladi.

Uravnotežena ishrana predstavlja kombinaciju makronutrijenata u pravilno raspoređenim procentima proteina, ugljenih hidrata i masti (nezasićenih masti, naravno).

Individualni plan ishrane koji se razvija shodno vašim potrebama uvek će podrazumevati izbalansiranu ishranu, bez prerađene hrane i sa zdravim namirnicama.

Mršavljenje započinje tek onda kada iz ishrane izbacite sve ono što i sami znate da nije dobro po vas – belo brašno, šećere, zasićene masti, brzu hranu, rafinisane namirnice.

Saveti za zdravo gubljenje kilograma uz podršku lekara

Kako biste imali uspešno putovanje do idealne telesne težine, potrebno je pridržavati se saveta lekara ili nutricioniste kojeg ste odabrali, kao i individualnog plana ishrane.

Pored promene ishrane, važno je unositi dovoljnu količinu tečnosti, odnosno vode. U praksi se sprovodi pravilo od 8 čaša vode dnevno, ali je važno da osluškujete i svoje potrebe.

Mršavljenje

Naravno, ne sme se zaboraviti ni umerena fizička aktivnost tokom procesa mršavljenja. Odvojite dovoljno vremena dnevno za određenu aktivnost koja vam prija – šetajte sami ili sa svojim partnerom, vozite bicikl, krenite na aerobik. Sat vremena fizičke aktivnosti ima ogroman uticaj na vaše fizičko zdravlje. Dodatan plus je i taj što vežbanje podstiče lučenje serotonina (hormona sreće) i popravlja raspoloženje.

Najbolji savet koji vam možemo dati u vezi sa mršavljenjem jeste taj da uvek u vidu imate konačan cilj – dobro zdravstveno stanje i jak imunitet. Zato je važno u toku procesa mršavljenja imati profesionalnu podršku – podršku lekara.

Mršavljenje uz lekarsku podršku i individualni plan ishrane jedini je i pravi put ka gubljenju nagomilanih kilograma i održavanju vaše idealne telesne mase.

Facebook
Twitter
LinkedIn