Genetička analiza 

Genetička analiza predstavlja prilagođen plan ishrane i način života, izrađen na temelju genetičke osnove pojedinca. Ova inovativna usluga zasnovana je na činjenici da svaki pojedinac ima drugačiji genetski zapis. Genetsko testiranje namenjeno je svakom pojedincu koji je svestan da informacije zapisane u genima mogu ključno uticati na zdravlje, blagostanje i kvalitet života.

Testiranje podrazumeva analizu DNK iz uzorka brisa sluzokože usne duplje. Postupak uzimanja uzorka potpuno je bezbolan i traje 10 -15 sekundi.

Pomoću genetskih analiza i stručnih konsultacija u genetičkom savetovalištu Gemmo centar možete dobiti kvalitetne i pouzdane informacije:
Nakon urađene analize, dostupne su prema izboru sledeće konsultacije:

GlycanAge testovi

Šta je GlycanAge test i šta sve mogu iz njega saznati?
GlycanAge je test biološke starosti koji meri glikane.

GlycanAge nije medicinski niti dijagnostički test, nego test biološke starosti koji meri glikanena imunoglobulinu G.
Imunoglobulin G je naziv proteina koji je najčešće antitelo u krvi i ključni je molekul imunološkog sistema koji učestvuje u obrani organizma. Imunoglobulini regulišu upalu, te učestvuju u obrani od spoljašnjih uticaja poput bakterija i virusa, ali i unutrašnjih faktora  poput raka. Kada se u određenom delu organizma pojave signali da nešto nije u redu, aktivira se naš imunološki sistemi javlja se upala u sklopu koje imunološki sistem uništava bolesno tkivo da bi se izgradilo novo. Takvo delovanje neophodno je za obnavljanje organizma. No ako se upala ne otkloni na vreme ili se pojavi u prisustvu zdravih ćelija, umesto zaštitne uloge uzrokovat će nepogodne posledice za organizam. Stoga proupalno i protuupalno delovanje moraju delovati u stalnom balansu. Glikani na imunoglobulinu G određuju hoće li neki imunoglobulin delovati proupalno ili protuupalno. Starenjem, stanje ljudskog organizma gubi balans i postaje više proupalno te postoji teorija da je upravo upala ono što dovodi do manifestacija koje mi nazivamo starenjem. Do toga dolazi zbog oštećenja koja se akumuliraju s vremenom ili načinom života koji oštećuje telo. Sve je više upalnih događaja, a pri svakom popravljanju dolazi do malih grešaka. Akumulaciju tih grešaka u organizmu nazivamo biološkim starenjem i povezujemo sa  opštim zdravstvenim stanjem organizma.

Glikani rani glasnici bolesti ili čak prediktori  uspešnosti terapije.  Jeste li spremni preuzeti odgovornost i osigurati zdraviji i kvalitetniji život bez puno odricanja.
Optimizacija ishrane i zdravlja  – otkrijte kako najbolje iskoristiti nutrijente iz hrane i prilagoditi unos makronutrijenata (masti, ugljenih hidrata, proteina) kako bi odgovarali Vašem genetičkom profilu.

· Smanjenje rizika od hroničnih bolesti – na temelju genetičkih informacija smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, metaboličkog sindroma i poremećaja lipidnog metabolizma. Personalizovane smernice omogućuju proaktivno delovanje u prevenciji bolesti.

· Poboljšanje telesne težine i metabolizma  – ako imate poteškoća sa gubitkom kilograma ili ne možete pronaći dijetu koja Vam odgovara, test otkriva kako Vaš genetički profil utiče na Vaš metabolizam, unos kalorija i sagorijevanje masti.

Starenje i menopauza

Šta je biološko starenje i koji je njegov uticaj na žensko zdravlje?

Kako i zašto starimo, šta je to biološka starost i kako se ona razlikuje od naše hronološke starosti – Koji je taj  poseban „unutrašnji“ molekularni sat koji koristi glikane kako bi izmerio starenje organizma. Prvi takav sat koji otkruva  da muškaraci i žene ne stare jednako. Najveće razlike pokazale su se u razdoblju perimenopauze, kada zbog jakih upalnih procesa koji nastaju usled niskog nivoa polnih hormona žene ubrzano stare – čak 2.5x brže nego u bilo kom drugom razdoblju života – i mogu razviti čitav niz hroničnih bolesti. Može li  test, pomoći u prevenciji dugoročnih posledica na zdravlje i omogućiti ženama kvalitet života kakav zaslužuju?
Menopauza, zablude i istine

Menopauza je danas, u društvu i medicini, u fokusu. Sve žene koje imaju sreću da žive dovoljno dugo, a danas znamo da je očekivano trajanje života žene duže, imaće priliku pre ili kasnije proći kroz menopauzu. Kaže se da savremena žena provodi oko jednu trećinu svog života u perimenopauzalnoj tranziciji koja na neki način predstavlja  sliku adolescentnog razdoblja u kojme burne hormonske promene menjaju fizička i fiziološka obeležja našeg organizma. Jedna od prvih zabluda je da je menopauza “old lady” problem. Da li je tako? Jesu li mlade žene pod rizikom i šta ih očekuje? Postoji više od 30 simptoma menopauze, od fizičkih, emocionalnih do psiholoških. No, ono što treba naglasiti da se svi ti simptomi mogu lečiti i kontrolisati. Važno je reći da su simptomi privremeni i prolazni, ali da mogu uticati na fizičke, emocionalne i psihološke aspekte kvaliteta života, uticati na odnose u porodici i na poslu. Šta je to mentalni distres i “brain fog” u menopauzi? Ima li razlike između muškog i ženskog mozga?  Šta se to događa u našem mozgu i utiču li te promene na kognitivnu funkciju? Kako podržati hormone i njihov uticaj na mozak? Da li je reč samo o lekovima? Treba li se koncentrisati na način života, ishranu i fizičku aktivnost? Koji su faktori ključni u menopauzalnom razdoblju kako bi produžili očekivano trajanje života? Koji su” tips and tricks” kako bi ohrabrili ženu da preuzme kontrolu nad svojim zdravljem i to tako da bolje razume svoje telo i ciklus života u kome se nalazi? Puno pitanja, ali ima i odgovora…
ANALIZA TELOMERA

Analizom telomera možete saznati vašu “unutrašnju starost”. Osobe koje imaju duže telomere žive duže i zdravije su, odnosno bolesti povezane sa starenjem izostaju ili se javljaju znatno kasnije u životu. Na skraćivanje telomera sem genetskog nasleđa utiču i spoljašnji faktori, način ishrane, fizička aktivnost, stres.

Adekvatnom ishranom i suplementacijom možemo aktivirati telomerazu, specifičan enzim koga proizvode funkcionalne ćelije, a koji može usporiti ili zaustaviti skraćivanje telomera, čak i uticati na njihovo produženje.
NUTRIGENETIKA

Nutrigenetika proučava osetljivost gena na različite vrste hrane i uticaj hrane na funkciju gena, pomaže u odabiru namirnica i prilagođavanju ishrane svakom pojedincu.