Hašimoto sindrom i ishrana

Hašimoto sindrom i ishrana

Hašimoto sindrom i ishrana idu ruku pod ruku. Ovo oboljenje štitne žlezde utiče na razne procese u ogranizmu, pa tako i na vaš metabolizam.

Ljudi oboleli od Hašimoto tireoiditisa često imaju problem sa viškom kilograma, veoma lako dobijaju na težini, a teže skidaju kilograme. Upravo iz tog razloga Hašimoto sindrom i ishrana moraju biti usko povezani.

Koje namirnice se preporučuju za konzumiranje, a koje bi trebalo izbegavati otkriva vam Centar za gojaznost Struktura. Pre toga, ukratko ćemo objasniti šta predstavlja Hašimoto sindrom i kako ga prepoznati.

Šta predstavlja Hašimoto tireoiditis?

Kao što smo ranije i naglasili, Hašimoto tireoiditis je stanje koje vodi u oboljenje štitne žlezde. Ovo je autoimuna bolest, koja se ne može izlečiti, ali se može lečiti odgovarajućom terapijom i ishranom.

Najčešća posledica ovog sindroma zapravo je hipotireoza. Iako se Hašimoto i hipotireoza često mešaju, oni označavaju dva posebna stanja.

Kada su u pitanju simptomi Hašimoto sindroma, oni mogu biti blagi, a često su potrebne i godine kako bi se razvili. Uvećanje štitaste žlezde prvi je znak da sa njom nešto nije u redu. Između ostalog, to je alarm da posetite endokrinologa.

Ostali simptomi Hašimoto sindroma mogu biti dobijanje na težini, konstantan umor, bledilo lica ili natečenost, suva koža i nokti, depresija, neredovne menstruacije i slično.

Cilj lečenja Hašimoto sindroma jeste uklanjanje osnovnih uzroka problema. Često su to stres, loša ili nezdrava ishrana, kao i nedostatak određenih hranljivih materija.

Hašimoto sindrom i ishrana – Raznovrsna ishrana ključ je uspeha

Ukoliko patite od Hašimoto sindroma, velika je verovatnoća da je gojaznost njegov verni pratioc.

Gubitak kilograma je očekivan rezultat kada promenite način ishrane. Osim toga, ukidanje nezdravih namirnica može vam pomoći i tokom lečenja Hašimoto-a.

Na vašem dnevnom meniju moraju se naći razne vrste povrća. Povrće je bogato vitaminima i mineralima koji su neophodni ljudskog organizmu i imunitetu za pravilno funkcionisanje. Iz tog razloga, ono mora zauzimati polovinu vašeg tanjira.

Pod raznovrsnom ishranom podrazumevamo i unošenje dovoljne gramaže ugljenih hidrata. Osnovni izvor energije koja je potrebna ljudskom telu dolazi nam upravo iz ugljenih hidrata. Zato bi se i oni morali naći na vašem jelovniku svakoga dana. Naravno, govorimo o zdravim ugljenim hidratima, kao što su integralne žitarice.

Hašimoto sindrom i ishrana

Hašimoto sindrom i ishrana podrazumevaju unošenje više selena putem hrane. Selen veoma blagotvorno deluje na štitnu žlezdu, te se savetuje i unošenje suplemenata.

Hrana kao što je tunjevina ili brazilski orah pune su ovog makroelementa, te se savetuje njihovo ubacivanje u ishranu.

Hašimoto sindrom i ishrana – Koje namirnice bi trebalo konzumirati, a koje izbegavati?

Ishrana kod Hašimoto tireoiditisa podrazumeva unos raznovrsnog povrća i voća.

Dakle, kada bolujete od ovog oboljenja štitne žlezde trebalo bi da konzumirate namirnice biljnog porekla kao što su šargarepa, avokado, spanać, banana, seme suncokreta ili mahunarke.

Ipak, postoji i određeno povrće koje bi trebalo izbegavati. Tako, naprimer, osobe sa Hašimotom moraju izbegavati preteran unos kupusa, kelja, brokolija ili pasulja. Ove namirnice trebalo bi svesti na minimum. Ne savetuje se potpuno izbegavanje, već postepeno smanjivanje unosa ovih namirnica.

Morska riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi pogodni su za jelovnik osobe koja pati od Hašimotoa.

Kada su u pitanju ulja za pripremu namirnica, savetuje se korišćenje ekstra devičanskog kokosovog ulja. Ono će biti vaš najbolji saveznik u borbi sa ovim oboljenjem. Svoje salate možete začiniti jabukovim sirćetom, koje se takođe preporučuje.

Ukoliko patite i od gojaznosti, izbegavajte unos natrijuma, odnosno preterano slane hrane. Ovo za posledicu može imati razvijanje dodatnih problema sa organima.

Hašimoto sindrom i ishrana

Ukoliko volite užine između obroka, najbolji izbor za vas su orašasti plodovi.

Iako ishrana igra veoma veliku ulogu u lečenju Hašimoto sindroma, ne sme se zaboraviti ni fizička aktivnost. Osim što će vam pomoći u gubitku kilograma, fizička aktivnost imaće povoljan uticaj na vaše raspoloženje.

Naravno, dovoljan unos tečnosti je takođe neophodan osobama sa Hašimoto sindromom.

Za više informacija o Hašimoto sindromu i ishrani u svakom trenutku nas možete kontaktirati.

Facebook
Twitter
LinkedIn