Gojaznost kod tinejdžera

Gojaznost kod tinejdžera

Gojaznost kod tinejdžera, nažalost, nije retka pojava.

Pubertet je period adolescencije kada su promene na telu najizraženije. Ovo čini pubertet jednim od najosetljivijih perioda u životu čoveka i deteta. Osim što gojaznost u ovom periodu može izazvati razne zdravstvene probleme, ona često utiče i na samopouzdanje mladih. Stoga je gojaznost i zdravstveni, ali i psihološki problem sa kojim se mogu susresti tinejdžeri.

Šta učiniti kada primetite da vaš tinejdžer dobija na težini i koje navike u ishrani bi trebalo promeniti otkriva vam Centar za gojaznost Struktura.

Gojaznost kod tinejdžera – Saradnja sa roditeljima je od ključne važnosti

Gojaznost kod tinejdžera postaje sve veći problem u celom svetu, ne samo u našoj državi. Osim što gojaznost može negativno uticati na zdravlje vašeg deteta u tinejdžerskom periodu, ono se može odraziti i na njihovu psihu. Zato je veoma važno reagovati na vreme.

Kada je u pitanju tinejdzer, procesu mršavljenja mora se pristupiti daleko ozbiljnije i posvećenije. Ponekad je neophodno pronaći kreativne načine za pomaganje kako bi se rešio suvišnih kilograma.

Nije redak slučaj da se tinejdžeri, a naročito devojčice, odlučuju za rigorozne dijete bez znanja roditelja. Ovo može imati katastrofalne posledice po njihovo fizičko zdravlje. Iz tog razloga, podrška roditelja je veoma bitna.

Gojaznost kod tinejdžera

Kako tinejdžeri najčešće nisu svesni šta predstavlja zdrava ishrana i koje namirnice bi trebalo konzumirati, roditelj mora biti njihov vodič. Roditelji mogu i sami poslužiti kao primer, tako što će i sami primenjivati zdrav način ishrane, bogat nutritivno vrednim namirnicama.

Razna istraživanja pokazuju nam da je gojaznost kod tinejdžera češća kod onih čiji su roditelji takođe gojazni i skloni lošim navikama u ishrani. U ovakvim slučajevima, proces mršavljenja se komplikuje, a postaje neophodna i psihološka podrška lekara u toku dijete.

Saveti za lakše mršavljenje

Kako bismo vam približi ono što smatramo zdravim načinom ishrane daćemo vam nekoliko saveta.

Ono što bi trebalo raditi na svakodnevnom nivou jeste podsticanje da jede više voća i povrća, umesto slatkiša i grickalica. Svi znamo da konzumiranje prerađene hrane, rafinisanih šećera i ’’praznih’’ kalorija vodi u nagomilavanje kilograma i gojaznost. Veoma je bitno usaditi u njegovu svest važnost konzumiranja određenih namirnica.

Izbacite iz jelovnika svoje porodice beli hleb. Umesto njega, koristite hleb od punog zrna. Osim što će on zasititi vaše dete i sprečiti da posegne za nezdravom namirnicom, integralni hleb je daleko zdravija opcija.

Gazirana pića svakako bi trebalo u potpunosti izbaciti. Zaslađene sokove iz supermarketa zamenite sveže ceđenim voćem, kao što su narandže ili limun. Sam čin izbacivanja gaziranih i zaslađenih napitaka može dovesti do određenog gubitka kilograma kod dece, što utiče na njihovu motivaciju za dalji napredak. I mala motivacija dovoljna je da da snagu za gubljenje kilograma na zdrav način.

Hranu bi trebalo pripremati na zdrav način. Pržena ili pohovana hrana nije zdrava opcija za vašeg tinejdžera. Umesto toga, odlučite se za grilovanje mesa ili kuvanje povrća na pari. Masna hrana dovodi do brzog nagomilavanja kilograma.

Gojaznost kod tinejdžera – Važnost fizičke aktivnosti

Osim promena u načinu ishrane, fizička aktivnost takođe igra ogromnu ulogu u gubitku kilograma kod tinejdžera.

Istraživanja su pokazala da dete koje je bilo fizički aktivno i koje se bavi određenim sportom ima daleko manje šansi da bude gojazno u pubertetu.

Gojaznost kod tinejdžera

Ne zaboravite, na putu ka mršavljenju tinejdžeri će se susretati sa mnogo izazova od strane okoline i vršnjaka. Poneka greška je sasvim normalna. Roditelji treba da su njihovi najveći motivatori i najveća podrška. Ipak, za savete o ishrani tinejdžera najbolje je posavetovati se za nutricionistom ili lekarom.

Za sve dodatne informacije o ishrani tinejdžera, kontaktirajte Centar za gojaznost Struktura.

Facebook
Twitter
LinkedIn