Zdrava ishrana -Važan aspekt u procesu mršavljenja

Zdrava ishrana je veoma važan, ako ne i najvažniji aspekt u celokupnom procesu mršavljenja.

Za pravilno mršavljenje neophodna je promena načina života, što uključuje i promenu načina na koji se hranimo.

Gojaznost je, nažalost, sve veći zdravstveni problem koji zahvata ogroman broj svetske populacije. Osim što višak kilograma predstavlja estetski problem, komplikacije gojaznosti sa sobom donose razne probleme. Ona često može dovesti do pojave visokog nivoa triglicerida u krvi, kao i do pojave dijabetesa, raznih malignih oboljenja i metaboličkih sindroma.

Ukoliko primetite da vam je garderoba, koja vam je inače odgovarala, sada uža ili nemate dovoljno kondicije pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti možda je vreme da promenite način života. Aktiviranjem tela, promenom ishrane i konsultovanjem nutricioniste možete promeniti svoj život iz korena i rešiti se nagomilanih kilograma.

Centar za gojaznost Struktura vam predstavlja nekoliko osnovnih razloga zbog kojih je zdrava ishrana kamen temeljac uspešnog i jednostavnog mršavljenja.

Zdrava ishrana podrazumeva unošenje hrane bogate nutrijentima

Zdrava ishrana podrazumeva svakodnevno unošenje neprerađene hrane, biljnog i životinjskog porekla, koja je prepuna vitamina i minerala.

Nasuprot zdravoj ishrani, namirnice koje su prerađene nisu bogate nutrijentima i mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih problema. Ovakva hrana može uticati na vaš gubitak kilograma, odnosno onemogućiti ga.

Jedini način za pravilno mršavljenje jeste unošenje zdrave hrane bogate makro i mikronutrijentima, jer upravo ovakva hrana sadrži razne hranljive materije. Ove hranljive materije je veoma teško pronaći u vidu samo jednog suplementa. Nijedan suplement nikako ne sme zameniti zdravu hranu.

Zdrava ishrana

Žitarice, nemasno meso, jaja, voće i povrće moraju se naći na vašem dnevnom jelovniku.

Zdrava ishrana ne podrazumeva rafinisane šećere

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću i povrću nisu isti kao i rafinisani šećeri. Voće i povrće sadrži prirodne šećere, ali i druge hranljive materije poput vlakana, vitamina i vode, koji su neophodni za uravnoteženu ishranu.

Sa druge strane, rafinisani šećeri se često dodaju prerađenoj hrani, kako bi joj se poboljšao ukus. Ovakvim činom povećavaju se i kalorije, a samim tim se stvaraju i masne naslage na različitim regijama ljudskog tela.

Ako je vaš glavni cilj gubitak kilograma i poboljšavanje zdravstvenog stanja, pametna je ideja u potpunosti izbegavati rafinisane šećere.

Zdrava ishrana

 Zdrava ishrana nikako ne može podrazumevati unošenje rafinisanih šećera. Postepeno izbacivanje namirnica bogatim rafinisanim šećerima će itekako pomoći procesu mršavljenja.

Zdrava hrana – Veća količina, a manje kalorija

Jedna velika prednost zdrave hrane je ta što obično pun tanjir obezbeđuje mnogo više nutrijenata od prerađene hrane, a mnogo manje kalorija.

Na primer, pola kilograma kuvane bundeve sadrži svega 45 kalorija, dok kriška hleba sadrži preko 60 kalorija. Kuvana bundeva zauzeće veći deo tanjira od kriške hleba, a u isto vreme učiniće vas sitim.

Jedna od najvažnijih stavki prilikom procesa mršavljenja koje mnogi ljudi zaboravljaju jeste da gladovanje svakako nije rešenje. Unošenjem dovoljne količine zdrave hrane unećete i mnogo manje kalorija, a da pritom zadržite osećaj sitosti. Upravo taj osećaj sitosti je dovoljan da ne posustanete na svom putu do idealne telesne težine.

Zdravo mršavljenje nikako se ne sme bazirati na brzim dijetama

Zdrava hrana jedini je i pravi put do gubitka kilograma i održavanja idealne telesne mase. Brze dijete koje propagiraju nagli gubitak kilograma svakako nisu dobre po vaše zdravlje.

Prava hrana može učiniti proces mršavljenja daleko jednostavnijim. U procesu mršavljenja najveću pomoć vam može pružiti nutricionista, koji će specijalno za vas izraditi individualni plan mršavljenja. Ovakav plan ishrane podrazumeva izbalansiran unos proteina, masti i ugljenih hidrata. On neće doneti magične rezultate preko noći, ali će vam omogućiti mršavljenje bez posledica po zdravlje.

Zdrava ishrana

Centar za gojaznost Struktura nudi vam lekarsku podršku na početku dijete, ali i psihološku podršku u toku celog procesa mršavljenja. Uz naše nutritivne planove mršavljenja višak kilograma više nikada neće biti problem.

Ukoliko želite da promenite svoj način ishrane i života, kontaktirajte nas.

Facebook
Twitter
LinkedIn