Fizička aktivnost – Neophodna procesu mršavljenja!

Za zdravo mršavljenje neophodno je promeniti svoje navike u ishrani, ali se ni fizička aktivnost nikako ne sme zaboraviti.

Proces mršavljenja započinje onog trenutka kada naše telo sagoreva više kalorija nego što ih unosi. Ipak, ovo ne znači da biste trebalo da jedete manje od preporučenog dnevnog unosa kalorija kako biste izgubili višak kilograma. Takvo posmatranje stvari je potpuno pogrešno iz više razloga.

Minimalan broj kalorija odnosno prag kalorija ispod kojeg nikako ne bi trebalo ići naziva se bazalni metabolizam. Razne, popularne dijete koje promovišu drastično smanjen unos kalorija nikako nisu dobre po ljudsko zdravlje. Za pravilno funkcionisanje svih organa u telu neophodna je raznovrsna ishrana i hrana bogata svim nutrijentima.

Optimalna količina kalorija koja vam je potrebna računa se shodno vašim parametrima. Tako izračunate i unete kalorije troše se kako na osnovne procese u organizmu, tako i na fizičku aktivnost. Upravo iz tog razloga je fizička aktivnost uz uravnoteženu ishranu potrebna za zdravo mršavljenje i gubitak nagomilanih kilograma.

Zašto je važna fizička aktivnost u toku procesa mršavljenja?

Vaš nutricionista će vam pored individualnog plana mršavljenja dati i određene smernice za praktikovanje određene fizičke aktivnosti.

Fizička aktivnost je važan deo procesa mršavljenja i poboljšavanja celokupnog stanja organizma i vašeg zdravlja.

Gojaznost kao takva povezana je sa rizikom od nastanka raznih oboljenja, kao što su kardiovaskularne bolesti ili dijabetes tipa 2. Kako biste rešili problem viška kilograma, jedini ispravan put jeste uravnotežena ishrana, dovoljan unos tečnosti (vode) i fizička aktivnost.

Gojaznim ljudima preporučuje se umerena aktivnost u vidu šetnje, vožnje bicikla, aerobika ili sličnih vežbi. Mnoga naučna istraživanja Svetske zdravstvene organizacije potvrdila su da je umerena fizička aktivnost u trajanju od barem pola sata dnevno veoma efektna za mršavljenje. Dugotrajni gubitak kilograma je moguć jedino uz adekvatno vežbanje.

Fizičku aktivnost je važno praktikovati i nakon postizanja idealne telesne težine. Kako se izgubljeni kilogrami ne bi ponovo vraćali, važno je ne vraćati se starim navikama.

Dakle, i nakon gubitka kilograma važno je umereno praktikovanje određenih vežbi ili aktivnosti.

Šta je zapravo umerena fizička aktivnost?

Umerena fizička aktivnost je bilo koja vrsta aktivnosti u kojoj se telo tera na pokret, umesto na mirovanje.

Procesu mršavljenja pomoći će bilo koji vid aktivnosti u trajanju od minimum pola sata dnevno. Ovde akcenat nije na intenzitetu samih vežbi, već na način na koje se one izvode. Dakle, umerena aktivnost neće vam oduzimati dah ili vas terati da zastajkujete na svakih nekoliko minuta.

U umerene fizičke aktivnosti spadaju šetnja, brzi hod, vožnja bicikla umerenim tempom, čišćenje kuće i ostali kućni poslovi, penjanje i silaženje niz stepenice i slično. Sve aktivnosti koje ne izazivaju preteran napor smatraju se umerenim.

Fizička aktivnost

Njen cilj jeste pomeranje tela kako bi se ubrzao metabolizam, poboljšala cirkulacija i započelo sagorevanje kalorija i proces mršavljenja. Međutim, ono što umerena fizička aktivnost zapravo čini jeste menjanje svesti o vašem telu, kao hramu kojeg je potrebno ceniti kako bi vas nosilo kroz život.

Ne postoje izgovori za mršavljenje bez fizičke aktivnosti

Ukoliko se godinama bezuspešno borite sa upornim viškom kilograma, najčešće je razlog za to smanjena fizička aktivnost.

Izgovora je mnogo – od manjka vremena do raznih strahova od mogućih povreda ili posla na kojem većinu vremena provodite u sedećem položaju.

Ipak, u većini slučajeva pravi razlog zapravo je manjak volje da se nešto promeni u dosadašnjim životnim navikama. Zbog toga je psihološka podrška izuzetno važna u borbi protiv gojaznosti.

Fizička aktivnost

Kada jednom rešite da u svoj život uvedete i određene fizičke aktivnosti, završili ste pola posla. Fizička aktivnost podstiče dobro raspoloženje, lučenje serotonina, a u isto vreme poboljšava vaše zdravlje i kondiciju.

Dakle, izgovora ne sme biti. Na putu ka idealnoj telesnoj težini čekaju vas mnoge prepreke. Snaga volje, dobra informisanost, odnosno lekarska podrška pomoći će vam da ih prebrodite i ostvarite svoj konačan cilj – normalnu telesnu težinu i zdrav i dug život!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn