Zdrave navike u ishrani

Zdrave navike u ishrani – Koliko su bitne u procesu mršavljenja?

Nakon gubitka kilograma, većina ljudi će vratiti od 40-50% izgubljene težine već u toku prve godine. Iz tog razloga su veoma bitne zdrave navike u ishrani.

Mnogi znaju da se kilogrami gube i kilaža održava zdravom ishranom, uz mnogo tečnosti i povećanom aktivnošću. Ali je stvar malo kompleksnija od toga.

Na dnevnom nivou donosimo mnogo odluka o hrani, o tome šta ćemo jesti, kad, koliko, ali se nebrojeno puta desi da nesvesno konzumiramo hranu.

Kako bi se telesna težina lakše smanjila, potrebno je uvesti zdrave navike, a nakon gubitka kilograma, bitno je te zdrave navike u ishrani zadržati, kako se kilogrami ne bi vratili.

Nezdrave navike u ishrani su problem savremenog doba

Ishrana igra veoma bitnu ulogu u zdravlju svih nas. Raznovrsna hrana u odgovarajućim količinama predstavlja zdravu ishranu.

Zbog nepravilne i nezdrave ishrane, gojaznost postaje jedan od vodećih problema modernog doba. Kada je osoba zauzeta poslom, obavezama, ona nema dovoljno vremena da se posveti zdravoj ishrani. Iz toga proizilazi da se umesto zdrave hrane unosi nezdrava, kalorična hrana i gubi se svest o količini unete hrane i o tome koliko se hranljivih materija zapravo unosi.

Način života i ishrane direktno utiče na zdravlje, samopouzdanje, raspoloženje, produktivnost i telesnu težinu pojedinca.

Kako bi se preokrenuo način života, potrebno je postepeno zameniti loše navike sa zdravim navikama. Nakon usvajanja novih navika, bitno je pridržavati ih se na duže staze kako bi rezultati bili vidljivi i efikasni. Zdrav način života uljkučuje zdrave navike u ishrani, fizičku aktivnost, dovoljno sna i tečnosti. Kako bi se zdrave navike očuvale, neophodno je psihički biti u stabilnom stanju. Zbog toga je bitna i psihološka podrška pri mršavljenju, ali i u toku održavanja telesne težine nakon gubitka kilograma.

Koje su zdrave navike u ishrani važne za održavanje telesne težine?

Nakon gubitka kilograma sledi period održavanja telesne težine. Kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili, potrebno je i dalje održavati zdrave navike u ishrani.

Zdrave navike u ishrani

Naši nutricionisti i stručni lekari su, osim nutritivnog plana, izradili i program održavanja uz pomoć kojeg se izgubljeni kolikogrami ne vraćaju.

Osnovne zdrave navike nakon gubitka kilograma su:

  • Redovni obroci – Mnogi stručnjaci smatraju da je najvažniji obrok u danu doručak. Ovaj obrok daje snagu za dan pred nama, kao i mentalnu stabilnost za predstojeće poduhvate. Naučno je dokazano da se obilnijim doručkom smanjuje potreba za grickanjem između obroka, kao i potrebu za kasnijim obilnijim obrocima. Neretko se dešava da se doručak preskače, zbog uverenja da će se kilogrami lakše skinuti, ali ovo dovodi do kontraefekta i dobitka na težini. Uz redovne, pravilne obroke, potreba za grickanjem između obroka se smanjuje.
  • Izbalansiran odnos ugljenih hidrata, masti i proteina – Proteini su bitni za održavanje sitosti pri mravljenju, masti za obnovu ćelija rasta, dok su ugljeni hidrati primarni izvor energije. Izbalansiran odnos dovodi do pravilne i zdrave ishrane.
  • Dovoljno sna i spavanja – Svi imamo svoj unutrašnji bioritam i bitno je slušati svoje telo. Zdrav san od sedam do osam časova igra bitnu ulogu, kako bi telo pravilno funkcionisalo. Naš organizam se regeneriše i zaceljuje dok se odmaramo. Spavanje takođe pospešuje umnožavanje ćelija imunog sistema, kao i hormona rasta i melatonin, koji služi za regulaciju ritma spavanja.
  • Dovoljno tečnosti – Unos tečnosti je svakako bitan faktor za pravilno funkcionisanje organizma. Kod mršavljenja je povećana potreba za vodom, a isto važi i za održavanje telesne težine nakon gubitka kilograma.

 Zdrave navike u ishrani – Zdrav način života

Planiranje obroka, redovna kontrola i praćenje telesne težine je podjednako važno, kako u periodu održavanja, tako i u periodu mršavljenja.

Zdrave navike u ishrani

Nemojte dozvoliti sebi da sav trud i vreme koje ste uložiti da biste smršali, propadne zbog nedovoljne samokontrole, nepridržavanja planu i programu. Za kratko vreme se kilogrami lako mogu vratiti ukoliko dođe do previše opuštanja. Povremeno se može dati sebi oduška, ali ne u kontinuitetu, i bitno je vratiti zdrave navike u ishrani i izbalansiran jelovnik.

Uz stručnu podršku skidanje kilograma može biti lako kao pero. Potrebna je samo volja i doslednost pojedinca.

Nutricionista može pružiti potrebnu pomoć uz izradu individualnog plana mršavljenja, koji podrazumeva izbalansiran odnos ugljenih hidrata, proteina i masti.

Centar za gojaznost Struktura pruža lekarsku i psihološku podršku u procesu mršavljenja, i time svojim pacijentima obezbeđuje najbolje rezultate.

Facebook
Twitter
LinkedIn