Mršavljenje posle trudnoće

Mršavljenje posle trudnoće

Kako postići zdravo mršavljenje posle trudnoće?

Nakon devet meseci rastućeg stomaka, napokon ste spremni da vratite svoj stari izgled i krećete na mršavljenje posle trudnoće.

Mnogi od nas žele da svi ti nakupljeni kilogrami tokom trudnoće magično nestanu preko noći nakon porođaja. Zapravo, kako biste se vratili na staru kilažu i povratili svoje telo pre trudnoće, potrebno je dosta vremena.

Prioritet vam treba biti preko potreban odmor, jer vaše telo je upravo donelo na svet malo biće. Vaše telo je raslo, koža se rastezala kako bi se beba mogla roditi.

Zbog toga je bitno da se pored fokusa na vraćanje stare forme, potrudite kako biste stvorili zdravu, srećnu, zadovoljnu vas. Trudnoća i porođaj utiču na to da se vaše telo menja. Stoga je uzaludno očekivati da ćete nakon porođaja izgledati kao da vaše telo nije prolazilo kroz ceo proces stvaranja malenog bića.

Uz zdrave navike, fizičku aktivnost, mnogo odmora i puno podrške, mršavljenje posle trudnoće može biti lagana i prijatna procedura.

Šta predstavljaju dodatni kilogrami tokom trudnoće?

Tokom trudnoće se telo menja kako bi se pripremilo za porođaj. Pored svih promena, dobijanje na težini je jedno od najčešćih briga svake trudnice. Po preporukama lekara, za trudnice koje nose jednu bebu dobijanje na težini tokom trudnoće je do 13kg.  Za trudnice koje nose više beba, kao što su blizanci, preporuke su drugačije.

Kilogrami koji se tokom trudnoće dobijaju nisu od nezdravih navika i masnoće. Prema istraživanjima, povećanje telesne težine tokom trudnoće se sastoji od:

  • 9% posteljica
  • 38% beba
  • 22% krv i ostale tečnosti
  • 20% materica, grudi, dodatne zalihe masti
  • 11% plodova voda.

Dodatne zalihe masti deluju kao rezerva energije za porođaj i dojenje.

Određena količina nakupljenih kilograma spadne nakon porođaja, dok je za ostalo potrebno vremena, a neretko i malo truda.

Mršavljenje posle trudnoće

Skoro polovina trudnica dobije više od preporučenih kilograma tokom trudnoće, što kasnije može da ima posledice. Prekomerni višak kilograma tokom trudnoće sa sobom može da nosi:

  • povećan rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja
  • povećan rizik od prekomerne težine – gojaznosti
  • veći rizik od komplikacija tokom trudnoće
  • zdravstveni rizik za žene sa gestacijskim dijabetesom.

Mršavljenje posle trudnoće je jedinstveno

Nakon trudnoće i porođaja sledi period dojenja. Kada majka doji, telo taložene masti koristi kao energiju za ishranu bebe.

Žene koje doje svoju bebu imaju tendenciju da brže izgube postporođajnu kilažu u odnosu na žene koje ne doje.

Laktacija zahteva dodatan unos povrća, voća, proteina i ostalih hranljivih materija, zbog velikog trošenja kalorija. Trebalo bi izbegavati prerađenu hranu, koja je bogata mastima i šećerom, jer ne sadrže neophodne nutrijente. Pored hrane bogate vitaminima i mineralima, bitan je unos dovoljne količine vode. Poželjno je izbegavati gazirana pića, kafe, energetska pića, a najviše alkohol.

Svako je jedinstven na svoj način, pa tako se razlikujemo i u procesu mršavljenja. Mnogi faktori utiču na gubitak težine, poput sna, ishrane, kao i fizička aktivnost. Pored ovih faktora postoje i psihosocijalni faktori, kao što su anksioznost i postporođajna depresija.

Psihološka podrška partnera je od suštinske važnosti za pozitivno psihičko stanje porodilje, stoga i na zdravo mršavljenje posle trudnoće.

Zdrava ishrana povoljno utiče i na kvalitet sna, koji zatim utiče na energiju koja je potrebna za pravilno funkcionisanje tokom dana, vežbanje, brigu o detetu.

Na put mršavljenja treba krenuti lagano, bez prevelikih očekivanja i treba prihvatiti promene kroz koje je telo prošlo tokom trudnoće i porođaja.

Zdravo mršavljenje posle trudnoće uz stručnu pomoć

Budite pozitivni i fokusirajte se na svoje zdravlje. Tokom procesa mršavljenja posle trudnoće budite zahvalne za svako malo dostignuće. Brojevi na vagi vas ne definišu i mnogo je bitnije da mršavite zdravo.

Dajte sebi vremena i imajte strpljenja kako biste se vratile na težinu pre trudnoće. Dodatne kilograme ste dobile tokom devet meseci, često je potrebno toliko i da biste ih izgubile.

Mršavljenje posle trudnoće

Uz stručnu pomoć, put ka mršavljenju može biti uspešan na zdrav i jednostavan način, uz malo truda, posvećenosti i doslednosti. Centar za gojaznost Struktura vam stoji na raspolaganju za zdravo mršavljenje posle trudnoće. Pored nutritivnog plana, pacijentima se nudi psihološka podrška tokom mršavljenja, kao i fitnes plan.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn