Ishrana kod hipertenzije

Ishrana kod hipertenzije – Bitan faktor na putu izlečenja

Ishrana kod hipertenzije je veoma važan faktor prilikom lečenja ove bolesti. Povišen krvni pritisak može na duže staze može dovesti do veoma ozbiljnih komplikacija.

Ukoliko je on udružen sa gojaznošću, problem postaje još veći. Upravo iz tog razloga je važno da ishrana kod hipertenzije bude odobrena od strane lekara ili nutricioniste.

Šta je zapravo hipertenzija?

Hipertenzija se najčešće definiše kao visok krvni pritisak, odnosno krvni pritisak koji je viši od optimalnog. Optimalan krvni pritisak je 120/80 mmHg. Krvni pritisak varira u zavisnosti od ukupnog zdravstvenog stanja, vašeg uzrasta, kondicije i životnih navika.

Može se reći da je hipertenzija jedna od najučestalijih bolesti današnjice. U današnje vreme, sve veći broj osoba, i mladih i starijih, pati od ove bolesti. Razloga za to je mnogo. Ipak, gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika. Zato je izuzetno važno na vreme korigovati ishranu i u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje mogu dovesti do trajnog snižavanja krvnog pritiska. Ukoliko vas zanima koju hranu podrazumeva ishrana kod hipertenzije, na pravom ste mestu.

Struktura centar za gojaznost vam može pomoći u regulisanju visokog krvnog pritiska, koji je često praćen i viškom kilograma, kreiranjem individualnog plana ishrane i uz konstantnu lekarsku podršku­.

Ishrana kod hipertenzije – Kako funkcioniše DASH program ishrane?

Smatra se da više od milijardu ljudi na našoj planeti boluje od povišenog ili visokog krvnog pritiska. Najčešći razlog za stvaranje ovog medicinskog problema jeste loš i nezdrav način ishrane.

DASH program ishrane je kreiran upravo u svrhe lečenja, ali i prevencije hipertenzije kod odraslih osoba. Ovaj način ishrane se bazira na unošenju zdrave hrane sa smanjenim postotkom soli.

Ishrana kod hipertenzije

Jelovnik DASH načina ishrane sastoji se od voća i povrća, a uključeno je i nemasno meso, kao i integralne žitarice. Ne čudi činjenica da je ovakav način ishrane stekao ogromnu popularnost za veoma kratko vreme. On je, pre svega, bezbedan način skidanja viška kilograma, uz stabilizovanje krvnog pritiska. Naravno, nijedan način ishrane ne bi trebalo sprovoditi na svoju ruku.

 Stručni tim centra za gojaznost Struktura vam uvek stoji na raspolaganju, i predložiće vam ovaj način ishrane ukoliko vam on najviše odgovara.

Ono što je posebnost ove ishrane jeste povećan unos voća i povrća (i do 5 porcija na dan), a smanjeno unošenje crvenog mesa, šećera i zaslađenih napitaka, kao i soli, odnosno natrijuma. Upravo to je razlog zbog kojeg će vam ovakav način ishrane pomoći u regulaciji hipertenzije.

Ishrana kod hipertenzije se mora shvatiti ozbiljno, jer je upravo ona glavni put ka izlečenju ili smanjenju terapije koju trenutno uzimate.

Ishrana kod hipertenzije ne sme teći bez adekvatne lekarske podrške

Kao i kod svakog drugog ozbiljnog zdravstvenog problema kojeg prati gojaznost, nikako ne smete sami krenuti na dijetu. Popularne dijete češće donose još više zdravstvenih problema sa sobom nego što vas lišavaju nagomilanih kilograma.

Iz tog razloga je važna lekarska podrška prilikom mršavljenja. Bez obzira na to da li patite od povišenog krvnog pritiska ili jednostavno želite da izgubite nekoliko kilograma, uvek je pametno rešenje to učiniti uz lekarsku podršku.

Ishrana kod hipertenzije

Nutricionista će za vas izraditi poseban nutritivni plan mršavljenja, kreiran prema vašim potrebama i u skladu sa vašim životnim tempom i zdravstvenim stanjem.

Osim toga, u svakom trenutku vašeg puta ka idealnoj telesnoj težini i optimalnim krvnim pritiskom, imaćete lekara na kojeg ćete moći da se oslonite. Ovo u pojedinim slučajevima može biti od presudnog značaja. Naročito kada je psihološka podrška u pitanju.

Osim ishrane, kod povišenog krvnog pritiska veoma je važna i fizička aktivnost. Umerena fizička aktivnost u vidu dnevne šetnje od sat vremena može imati mnogo više koristi od lekova koje trenutno konzumirate. To ne znači da bi terapiju trebalo zanemariti! Naprotiv, kombinacija terapije, fizičke aktivnosti i pravilne ishrane je jedini pravi put ka regulisanju krvnog pritiska i održavanja kvaliteta života!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn