Da li ste znali da novogodišnja trpeza može biti i zdrava?

Kada je u pitanju novogodišnja trpeza i praznici uopšte, većina ljudi prvo pomisli na jaku, začinjenu i masnu hranu i gomilu slatkiša i kolača. Međutim, da li ste znali da praznična trpeza može biti i zdrava, a podjednako ukusna? Da, moguće je!

Predstavljamo vam nekoliko načina da napravite omiljena jela, da uživate u hrani, a da se pritom ne ugojite ni grama tokom predstojećih praznika i proslava.

Neka se na vašoj prazničnoj trpezi pronađe i riba!

Jelovnik praznične trpeze često obiluje masnim mesom, kao što je prasetina i čokoladnim desertima.

Ukoliko apsolutno želite da se na vašem novogodišnjem meniju nađe meso, birajte mlada, nemasna mesa. Najbolja opcija svakako je riba.

Novogodišnja trpeza

Osim što je veoma ukusna, riba se smatra veoma zdravom namirnicom, izuzetno hranljivom i bogatom dobrim masnim kiselinama. U poređenju sa ostalim mesima, riba je niže kalorijske vrednosti. Bela riba sadrži svega osamdesetak kalorija po porciji od 100 grama. U prevodu, možete uživati u ukusnoj ribi tokom novogodišnjih praznika, bez griže savesti, jer ona neće dovesti do podizanja broja na telesnoj vagi.

Riba je veoma laka za varenje, te ne dolazi do osećaja nadutosti nakon konzumiranja ove namirnice. Kada su u pitanju praznici, ovo je veoma važno. Ne želite da se osećate loše, već da uživate u hrani sa svojim najbližima, zar ne?

Povrće, povrće, povrće!

Neka vaša novogodišnja trpeza sadrži mnogo opcija kada je u pitanju povrće.

Odlučite se za sveže salate od svima omiljenog povrća, kao što su krastavci, paradajz ili kupus. Svežoj salati uvek možete dodati i mladi sir, kako biste je nutritivno obogatili i kako bi ona lepše izgledala na vašem porodičnom stolu.

Novogodišnja trpeza

Ukoliko ga volite, kiseli kupus se takođe može pronaći na vašoj zdravoj novogodišnjoj trpezi. On predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Stoga, ova namirnica itekako čuva vaše zdravlje tokom hladnih, zimskih dana.

Osim što je izuzetno zdrav, kiseli kupus dokazano poboljšava vaše raspoloženje, te smanjuje anskioznost i stres – dva veoma velika okidača za pojavu prekomerne gojaznosti.

Novogodišnja trpeza bi trebalo da sadrži i lagane čorbice ili potaže

Kako bismo se ugrejali tokom hladnih zimskih meseci, većina nas radije sprema topla, domaća jela u vidu čorbica ili toplih potaža. Zašto se onda jedna lagana čorbica ne bi našla i na trpezi u toku novogodišnje proslave?

Pripremaju se veoma jednostavno, a ne oduzimaju previše vremena. Prema tome, ne postoji ni jedan razlog da se jedna ukusna čorbica od povrća ne pronađe na vašem jelovniku.

Vitaminske čorbice su pametan izbor tokom sezone praznika. Osim što putem njih unosite neophodne vitamine i minerale, one će biti odlično predjelo i pravu uvertiru za ostatak jelovnika.

Primer zdrave, vitaminske čorbice sa povrćem:

Potrebno je: 300 grama spanaća, 300 grama brokolija, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, veza peršuna, 1 koren celera, 1 krompir, so i biber, 2 kašike ulja.

Novogodišnja trpeza

Priprema: U šerpi izdinstajte luk i celer pa dodajte spanać i brokoli. Nalijte vodu i kuvajte oko pola sata. Sve to izmiksajte štapnim mikserom, dodajte so i biber i svež peršun.

I deserti mogu biti deo zdrave novogodišnje trpeze!

Ukoliko volite deserte, a ne želite da ih se odreknete tokom praznika, uvek birajte zdravije verzije.

Veoma lako i jednostavno možete pripremiti omiljene kolače, ali u verziji bez dodatog šećera. Naravno, vodite računa o količini koju poslužujete. Kako desert najčešće dolazi na kraju obroka, veoma je važno biti umeren. Umerenost je ključ preživljavanja praznika bez nagomilanih kilograma.

Novogodišnja trpeza

Mi vam predstavljamo primer zdravog kolača sa ovsenim pahuljicama, bananom i jabukom, bez trunke šećera, koji će oduševiti sve goste na vašoj novogodišnjoj proslavi.

Suvi sastojci:

1 šolja (250 ml) samlevenih ovsenih pahuljica

1 kašičica praška za pecivo

3 pune kašike mlevenih oraha ili pečenih lešnika

pola kašičice cimeta

Vlažni sastojci:

2 manje zrele banane

2 manje jabuke

3 jajeta

3 kašike maslinovog ulja

100 ml jogurta

4-5 kašika smeđeg šećera (ili 100 ml meda)

Priprema:

  • Jabuke oprati, oguliti i narendati ih u dubljoj činiji. Banane viljuškom ispasirati i ubaciti ih u činiju. Dodati jaja, jogurt, ulje i šećer pa sve dobro promešati špatulom.
  • Zatim dodati suve sastojke: samlevene pahuljice pomešane sa praškom za pecivo, mlevene orahe (ili lešnike) i cimet. U ovakvim kolačima obožavam da dodam i malo mlevenog kardamoma.
  • Pleh (30×20 cm) obložiti pek papirom i sipati smesu. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata na 180 stepeni.

Novogodišnja trpeza svakako može biti zdrava, ukoliko vodimo računa o izboru namirnica i pravilima i načelima zdrave ishrane. Pažljivo birajte kvalitetne i hranljive namirnice i provedite praznike uživajući u zdravoj hrani sa svojom porodicom!

Facebook
Twitter
LinkedIn