Borba protiv gojaznosti – Psihološka podrška

Borba protiv gojaznosti ne podrazumeva samo striktno praćenje individualnog plana ishrane izrađenog od strane nutricioniste ili lekara. Ono takođe mora podrazumevati i određeni stepen psihološke podrške lekara, ali i članova najbliže porodice i prijatelja.

Psihološki aspekt u borbi protiv viška kilograma često igra važnu ulogu u ovom procesu, jer je jaka volja važna za kasnije održavanje postignute kilaže.

Borba protiv gojaznosti uz psihološku podršku lekara

Borba protiv gojaznosti je dugotrajan i veoma složen proces, koji podrazumeva delovanje mnogo različitih faktora. Gubitak kilograma nije moguć preko noći, niti se savetuje brzo gubljenje kilograma rigoroznim dijetama. Pravilan način ishrane uz podršku nutricioniste je jedini pravi put do idealne telesne težine.

Mnogim ljudima koji se bore sa viškom kilograma nije najveći problem pridržavanje i konzumiranje namirnica koje su obuhvaćene individualnim planom ishrane. Glavni problem često ume da bude psihološka strana ovog procesa – kako preskočiti sve prepreke ’’u glavi’’ i početi sa zdravom ishranom, čak i kada postoji onaj piskavi glasić u mislima koji govori da mi to ne možemo?

Borba protiv gojaznosti

Upravo iz tog razloga je psihološko savetovanje često neophodan činilac kada je lečenje gojaznosti u pitanju.

Psihološkom podrškom u toku procesa lečenja gojaznosti bave se samo stručna lica, kao što su psiholozi ili zdravstveni radnici obučeni u ove svrhe. Postoji više različitih psiholoških terapija (kao što je kognitivno-bihejvioralna terapija) koje se koriste u lečenju problema izazvanog viškom kilograma.

Terapija se bira u skladu sa onim što doktor prepozna da je važno u vašem slučaju. Svaka psihološka podrška za cilj ima jedno – pomoć pacijentu da modifikuje svoja razmišljanja, razumevanja i uverenja o telesnoj masi ili viđenju svog tela.

U procesu gubitka kilograma je psihološka podrška zaista obavezan deo i nikako se ne sme zapostaviti. Često se prepoznaju znakovi anksiozonosti ili depresije i ove znakove nikako ne treba zanemariti.

Psihološka podrška od strane porodice i prijatelja je od presudnog značaja za gubitak nagomilanih kilograma

Prodica, kao zajednica dva partnera sa ili bez dece ili bližih srodnika, još jedan je važan aspekt psihoške podrške u mršavljenju i lečenju gojaznosti. Osoba koja se podvrgne procesu mršavljenja može imati ogromne benefite od ovakvog tipa podrške tokom celokupnog procesa, ali i nakon završetka.

Borba protiv gojaznosti

Naročito je važna psihološka podrška porodice nakon završetka programa, odnosno tokom održavanja postignute telesne težine. Razlog za to je što je upravo u ovom periodu najvažnije sprečavanje recidiva.

Sama borba protiv gojaznosti često traje i do godinu dana, ali je održavanje idealne telesne težine ono što sledi nakon toga. Ono je često još teže nego samo mršavljenje.

Porodica i prijatelji su stub i oslonac velikog broja ljudi, te je i njihovo ponašanje veoma važno za osobu koja pokušava da prevaziđe mentalne prepreke u procesu gubitka kilograma. Ukoliko osoba oseća podršku porodice veće su šanse da će borba biti uspešnija, a rezultati dugotrajniji, ili pak doživotni. Ovo su dokazala razna naučna istraživanja.

Borba protiv gojaznosti ne podrazumeva samo psihološku podršku i pomoć

Osim psihološke podrške, borba protiv gojaznosti se bazira i na drugim aspektima, kao što su redovne posete nutricionisti, pridržavanje pravila zdravog načina ishrane, uvođenje umerene fizičke aktivnosti na svakodnevnoj bazi i slično.

Borba protiv gojaznosti

Pravilna ishrana podrazumeva unos zdravih namirnica i hranljivih materija, za poboljšavanje celokupnog stanja organizma. Ukoliko posetite nutricionistu, on će izraditi plan ishrane specijalno kreiran za vaše potrebe. Važno je da ga se pridržavate, a ukoliko napravite nekoliko grešaka, da to i priznate svom savetniku. Plan ishrane često podrazumeva tri glavna obroka i dve zdrave užine u toku dana. Cilj gubljenja kilograma jeste poboljšavanje zdravstvenog stanja i trajna promena stila života pacijenta.

Fizička aktivnost je, pored psihološke podrške, veoma važna i takođe se ne sme zapostaviti. Pored svakodnevnih aktivnosti, savetuje se i umerena fizička aktivnost u trajanju od barem pola sata dnevno. U umerene fizičke aktivnosti možemo svrstati šetnju, vožnju bicikla ili sličnu rekreaciju.

Borba protiv gojaznosti ponekad podrazumeva i hirurško lečenje. Hirurško lečenje je najčešće vezano za operacije na organima za varenje u cilju gubitka kilograma i rešavanje ozbiljnih zdravstvenih problema uzrokovanih velikom telesnom masom.

Možemo zaključiti da je borba protiv gojaznosti itekako komplikovan proces, koji uvek podrazumeva trajnu promenu načina dotadašnjeg života. Upravo iz tog razloga je psihološka podrška prioritet. Bez adekvatne psihološke podrške, borbu protiv gojaznosti je praktično nemoguće sprovesti na pravi način, sa dugotrajnim rezultatima.

Struktura tim pruža vam psihološku podršku koja će biti veoma značajna na vašem putu mršavljenja.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn