Anksioznost i gojenje

Anksioznost i gojenje su usko povezani. Najčešći psihički poremećaj u razvijenom svetu je anksioznost, i ona pogađa četvrtinu populacije tokom života.

Psihološki simptomi ovog poremećaja mogu biti prekomerna briga, strepnja i strah. Pored psiholoških simptoma postoje i fizički, kao što su umor, napetost i lupanje srca.

Anksioznost može uticati u velikoj meri na kvalitet života pojedinca, ali i na opšte zdravstveno stanje.

Problemi koje donosi anksioznost

Uznemirenost je normalna reakcija na stresne situacije koje svakodnevno doživljavamo. Kod nekih pojedinaca uznemirenost može biti prisutna u većoj meri nego kod drugih osoba. Ona može uticati na njihovu sposobnost da obavljaju svakodnevne aktivnosti, kao i da pravilno funkcionišu u drugim oblastima života.

Postoje različite vrste anksioznih poremećaja, kao što su socijalni anksiozni poremećaj, panični poremećaj i OKP, iliti opsesivno-kompulzivni poremećaj.

Ukoliko se anksiozni poremećaj ne identifikuje na vreme, simptomi mogu imati dugoročni uticaj na fizičko i mentalno zdravlje obolele osobe. Dodatni problemi mentalnog zdravlja koji se mogu razviti iz anksioznog poremećaja su depresija i socijalna fobija.

Sa simptomima anksioznog poremećaja se pojedinci mogu nositi podosta teško, tako se odlučuju da spas potraže u zloupotrebi droge ili alkohola. Ovo može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema, kao što je zavisnost.

Anksioznost i gojenje – Korelacija između ova dva pojma

Sprovedena su značajna istraživanja koja definišu povezanost uznemirenosti i gojaznosti. Sama gojaznost direktno ne izaziva anksioznost, ali i te kako može uticati na razvoj anksioznog poremećaja. Isto tako, uznemirenost može igrati veliku ulogu u razvoju gojaznosti, ali je isključivo sama ne može izazvati.

Anksioznost u telu povećava nivo hormona stresa – kortizola, koji dovodi do nakupljanja masti u stomaku i može izazvati povećanje težine, pa tako dovesti do gojaznosti. Samim tim, ukoliko je osoba dugoročno izložena stresu i strepnji, povećava se mogućnost za većom telesnom težinom.

Anksioznost i gojenje

Pored povećanja nivoa kortizola, anksiozni poremećaj može prouzrokovati i povećan umor, nedostatak energije i volje, pa tako pojedinac može postati manje aktivan. Ukoliko se telo ne kreće redovno, ono nije u stanju da sagoreva višak kalorija. Nedovoljno sagorevanje kalorija dovodi do povećanja telesne težine. Kod rešavanja ovog problema najefikasnija je dijeta sa podrškom stručnjaka.

Neretko se pojedinci okreću ka hrani čak i kada nisu gladni, jer u tome vide emotivnu podršku ukoliko je prisutna strepnja.

Emotivno prejedanje je preterano konzumiranje hrane kako bi se unutrašnji nemir umirio. Ova nezdrava metoda suočavanja sa problemom može razviti poremećaj u ishrani, kao što je gojaznost.

Borba protiv gojaznosti u kombinaciji sa anksioznim poremećajem

Kao što je spomenuto, gojaznost direktno ne može izazvati anksioznost, ali može biti faktor rizika za razvoj anksioznog poremećaja.

Anksioznost i gojenje

Diskriminacija, netolerancija na veću telesnu težinu, kao i sam stres zbog negativnog uticaja na kvalitet života može dovesti do uznemirenosti gojaznih osoba.

Veoma je bitno pružiti psihičku podršku osobama sa anksioznim poremećajem, kako bi se uznemirenost držala pod kontrolom. Kada se osoba istovremeno bori sa anksioznim poremećajem i gojaznošću, neophodno je pristupiti problemu profesionalno, kako bi se isti efikasno rešio.

Uznemirenost je poremećaj koji može biti trajan, neretko hroničan i često koegzistira sa drugim poremećajima. Samim tim je poznato da ona može pogoršati opšte zdravstveno stanje pojedinaca, kako psihičko, tako i fizičko.

Bez obzira na to šta je prouzrokovalo povećanje telesne težine, ono se tretira na isti način. Kako bi se rešio problem gojaznosti, potrebna je zdrava ishrana, dijeta i povećana fizička aktivnost.

Kvalitetni programi mršavljenja mogu biti veoma korisni u zdravom rešavanju ovog problema

Promena načina života, zdrava ishrana, povećana fizička aktivnost i pravilna mentalna podrška su ključ do zdravog mršavljenja.

Anksioznost i gojenje

Programi za mršavljenje koji kombinuju savetovanje o ishrani i o fizičkoj aktivnosti, kao i psihološko savetovanje, svojim korisnicima obezbeđuju kvalitetno, efikasno i svesno mršavljenje. Psihološko savetovanje pojedincima može pomoći u rešavanju osnovnih psiholoških problema, kao što je uznemirenost, ali i mnogih drugih, potisnutih trauma i problema.

Dugoročan uspeh u mršavljenju pojedinci mogu postići korišćenjem adekvatnog i prilagođenog programa za mršavljenje, kao i uz mnogo podrške i jake volje.

Facebook
Twitter
LinkedIn