Koliko su povezani depresija i gojaznost?

U razvijenim zemljama i zemljama u razvoju se sve češće pojavljuju dva najveća zdravstvena problema savremenog doba – depresija i gojaznost.

Gojaznost predstavlja poremećaj u ishrani i kao takva može uticati na nastanak drugih bolesti. Do gojaznosti može dovesti i smanjena fizička aktivnost, dok unos kalorične hrane ostaje velik.

Odnos između depresije i gojaznosti se može objasniti nezadovoljstvom i stresom zbog fizičkog izgleda, kao i strahom od neprihvatanja od strane drugih ljudi. Često se dešava da je i stav zajednice negativan, odbacuje gojazne osobe i etiketira ih kao lenje. Na taj način se psihičko stanje gojazne osobe može još više narušiti. Svi ti kritični osećaji mogu osobu dovesti do depresije i anksioznosti, čak i do emotivnog prejedanja, što dovodi do začaranog kruga.

Jedan od najčešćih psihijatrijskih poremećaja koji se javlja u kombinaciji sa gojaznošću jeste depresija.

Istraživanja pokazuju da postoji recipročna povezanost depresije i gojaznosti. S jedne strane, depresija može biti faktor za pojavu gojaznosti. Sa druge strane, i gojaznost može biti faktor za pojavu depresije. Analize utvrđuju da je pojava ova dva poremećaja u kombinaciji češća kod žena, u odnosu na muškarce.

Psihička podrška gojaznim osobama

Na osnovu različitih analiza i procena, gojaznost predstavlja stanje koje uključuje promenu u zdravstvenom stanju, fizičkom izgledu, kao i promenu u mentalnom zdravlju osobe.

Iako je gojaznost izuzetno često oboljenje koje narušava emocionalno stanje, obolele osobe se veoma retko obraćaju psihijatrima, kako bi im pomogli u rešavanju tegoba. Psihijatrija je važna u sferi somatske medicine, kako bi psihijatri mogli da pruže adekvatnu pomoć pacijentima sa prekomernom težinom.

Depresija i gojaznost

Pružanje prave psihijatrijske pomoći gojaznim osobama je isuviše zanemarena oblast. Razlozi za to su ti, što pacijenti retko pričaju o svojim psihičkim tegobama sa svojim lekarima, jer su previše fokusirani na rešavanje primarnog problema – gojaznosti. Često se dešava i da se psihičko stanje zanemari sve dok rešavanje bolesti ne postane prevelik pritisak, što dovodi do još većeg narušavanja psihičkog stanja.

Depresija je narušeno psihičko zdravlje osobe, koje može dovesti do još većih komplikacija ukoliko se ne prepozna na vreme i ne leči adekvatno. Kod depresije do gojaznosti često dolazi zbog upotrebe antidepresiva. Zbog toga je od velike važnosti da lekari poseduju adekvatne informacije o tim lekovima i njihovom uticaju na telesnu masu.

Zašto depresija i gojaznost idu zajedno?

Depresija i gojaznost se gotovo ne pojavljuju simultano, već je potreban niz patoloških stanja kako bi do toga došlo. Potrebno je razmatrati kako endokrinološke, tako i psihološke činioce koji mogu biti povezani. Poremećaj u funkciji nadbubrežne žlezde povezana je i sa pojavom gojaznosti, isto kao i sa pojavom depresije. Rezistencija na insulin, koja je usko povezana sa pojavom gojaznosti, može prouzrokovati poremećaje u moždanim funkcijama i time izazvati pojavu depresije.

Zbog povećane telesne mase može se pojaviti psihološka uznemirenost. Kako je vitka i mršava figura u današnje vreme postala ogledalo estetike i privlačnosti, nema sumnje da gojaznost može biti uzrok depresije.

Nezdrav način života 

Nezdrav način života koji prati depresiju takođe može biti uzročnik pojave gojaznosti. Ovaj način života podrazumeva nedovoljno kretanje, smanjenu aktivnost, dok je s druge strane sama ishrana nezdrava.

Depresija i gojaznost

Emotivno prejedanje može biti „uteha“ depresivnim osobama, što dovodi do nezdravog odnosa sa hranom, samim tim i do nezdrave ishrane. Konzumiranje brze, kalorične i nezdrave hrane uz smanjenu fizičku aktivnost dovodi do povećanja težine, zadržavanja masti i kasnije pojave gojaznosti.

Neizostavno je napomenuti da i upotreba antidepresiva igra veliku ulogu u razvoju gojaznosti, jer se od određenih lekova može dobiti na telesnoj masi.

Centar za gojaznost Struktura pomaže vam u prevazilaženju problema sa depresijom u toku procesa mršavljenja ili borbe sa viškom kilograma. Naš stručan tim vam u svako doba stoji na raspolaganju, za lekarsku i psihološku podršku u toku dijete i u toku programa održavanja nakon gubitka kilograma.

Facebook
Twitter
LinkedIn