Ishrana kod GERB-a

Ishrana kod GERB-a igra ključnu ulogu u držanju ovog oboljenja pod kontrolom.
GERB je skraćenica za gastroezofagealne refluksne bolesti, čiji su simptomi žgaravica u želucu, bol u grudima i nadimanje nakon jela. Ono što razlikuje gorušicu od GERB-a jeste dugotrajnost problema. Povremeni slučaj gorušice nakon konzumiranja određenih namirnica nije problem. Problem je kada to postane uobičajeno stanje i kada se ponavlja nakon svakog obroka. Određena hrana može podstaći javljanje GERB-a, te se kaže da je upravo ishrana ključna u procesu lečenja ovog stanja. Ne postoji jedinstveni jelovnik ili jedinstvena ishrana za ublažavanje simptoma GERB-a. Svakoj osobi neophodan je jedinstveni, nutritivni plan ishrane koji će pomoći prilikom borbe sa ovim oboljenjem.

Ishrana kod GERB-a – Koju hranu bi trebalo konzumirati?

Kako bi se GERB držao pod kontrolom, neophodno je uravnotežiti način dosadašnje ishrane. Određena hrana može pojačavati količinu kiseline koja se proizvodi u želucu i time pogoršavati simptome. Kako se to ne bi dogodilo, važno je konzumirati prave namirnice. Voće je vaš najbolji saveznik kada je u pitanju ishrana kod GERB-a. Ono može pomoći u smanjivanju želudačne kiseline i ublažiti vaše simptome. Savetuje se konzumiranje voća za užine između glavnih obroka. Voće koje je dozvoljeno konzumirati su banane i jabuke. Od sezonskog voća, dinja je najbolji izbor. Nemasno meso je takođe dozvoljeno konzumirati kada patite od GERB-a. Meso ne bi trebalo predstavljati problem, sve dok ga pripremate na pravi način. Savetuje se kuvano meso ili pečeno u rerni, bez ulja. Dozvoljeno je konzumiranje ribe, govedine, juentine i pilećeg belog mesa. Hrana sa puno vlakana takođe može ublažiti neprijatne simptome sa kojima se susrećete. Ovsena kaša može biti savršen izbor za doručak i start dana. Konzumirajte dovoljno povrća, kao što su šargarepa, grašak, krompir i brokoli. Ishrana kod GERB-a Hrana bogata probioticima, kao što su jogurt i kefir takođe se preporučuje.

Koju hranu bi trebali izbegavati u potpunosti?

Hrana koja može podstaći stvaranje i lučenje kiseline i uzrokovati probleme sa varenjem nije preporučljiva osobama koje pate od simptoma ove bolesti. Pržena hrana bogata masnoćama nikako se ne preporučuje. Izbegavajte masnu hranu, koja duže ostaje u želucu i stvara višak kiseline. Ova hrana iritiraće creva, a samim tim i pojačati simptome koje osećate. Začinjena hrana koja sadrži čili papričice nije najbolji izbor. Ljuta hrana može pogoršati osećaj gorušice. Ishrana kod GERB-a Paradajz bi takođe trebalo izgebavati. Kada kažemo paradajz, mislimo i na sveže povrće, ali i na sve prerađevine, kao što su paradajz sos ili paradajz pire. Preterana upotreba kafe i čajeva sa kofeinom takođe pogoršavaju simptome GERB-a. Ne preterujte u dnevnom unosu ovih napitaka. Čokolada, koju većina ljudi naprosto obožava, može biti najgori neprijatelj osoba sa GERB-om. Ona sadrži tri osnovna krivca za pojačavanje kiseline u želucu – kofein, masti i kakao.

Da li je raspored obroka važan kada je u pitanju ishrana kod GERB-a?

Osim izbora namirnica, raspored obroka je takođe veoma važan kada je u pitanju ishrana kod GERB-a. Stručnjaci savetuju pet obroka dnevno, u jednakim vremenskim intervalima. Od tih pet obroka, tri su glavna, a dva su užine. Neophodno je rasporediti obroke, tako da je minimalan razmak između dva glavna obroka barem 4 sata. Stručnjaci takođe savetuju da se hrana unosi u umerenim količinama, te da se jede i žvaće polako, a svaki zalogaj sažvaće barem 20 puta. Na taj način, vašem želucu olakšavate proces varenja. Ishrana kod GERB-a Osnovni savet koji vam možemo dati kada je GERB u pitanju, jeste da ne započinjete dan kafom, cigaretama ili čajem. Ovi stimulansi će uznemiriti vaš želudac, creva i jednjak, a loš start dana nikako nije preporučljiv. Zdrava ishrana je najbolji način na putu do ublažavanja neprijatnih simptoma koje GERB izaziva.

Javite se stručnom timu Strukture!

Centar za gojaznost Struktura može vam pomoći u borbi sa simptomima ovog oboljenja. Kako se kod GERB-a preporučuje održavanje optimalne telesne težine, mi vam možemo izraditi individualni plan ishrane na osnovu potreba vašeg organizma. Naravno, ovaj plan ishrane pravi se u skladu sa oboljenjima od kojih patite, bez obzira na to da li je samo GERB u pitanju ili su u pitanju udružena oboljenja. Mislite na svoje zdravlje – obratite se našem stručnom timu Centra za gojaznost!

Želite da se oslobodite viška kilograma i povratite kontrolu nad životom?

Pozovite nas odmah i zakažite svoju konsultaciju sa našim specijalistom!

Pošaljite nam E-mail

Pošaljite nam email i mi ćemo Vam u najkraćem roku odgovoriti na sva Vaša pitanja i zahteve za konsultacijama.

Facebook
Twitter
LinkedIn