Ishrana dijabetičara je veoma bitan deo njihovog života. Pridržavanje plana obroka i aktivnost može biti od pomoći pri održavanju nivoa glukoze u krvi u ciljanom rasponu.
Kako bi dijabetes bio pod kontrolom, potrebno je napraviti balans između unosa hrane i fizičke aktivnosti.
Promena načina života, ishrane i pojačana aktivnost na početku promene može izgledati izazovno. Kako biste sebi olakšali, možete početi sa malim promenama tako što ćete zatražiti pomoć od porodice, prijatelja, a prvenstveno lekara.
Promena načina života može pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi, održavanju zdrave težine, sprečavanju problema sa dijabetesom. Ova značajna promena vam može pomoći i da se osećate dobro, zdravo i energično.
Kakva ishrana za dijabetičare je preporučljiva?
Možda vas brine da sa dijabetesom više ne možete da uživate u hrani koju volite. Dobra vest je ta da i dalje možete jesti svoju omiljenu hranu, ali sa određenim ograničenjima. Možda ćete morati da smanjite porciju, kao da obratite pažnju na izbor ugljenih hidrata. U konsultaciji sa stručnim timom vam se može sastaviti nutritivni plan ishrane koji će zadovoljiti vaše potrebe, želje i mogućnosti.
Ishrana kod dijabetičara treba biti zdrava i raznovrsna sa raznim namirnicama, u određenim količinama koje određuje plan ishrane. U tome je ključ uspešne zdrave ishrane.
Hrana koja se preporučuje je:
- Povrće – Obratiti pažnju na unos povrća koje sadrži skrob i ima visok glikemijski index.
Poželjno je jesti brokole, šargarepu (sirovu), kupus, papriku, paradajz, krastavac, spanać, karfiol, zelena salata, tikvice;
- Voće – Jabuka, pomorandža, borovnice, jagode, maline, svo bobičasto voće, limun, kivi i banane u manjoj porciji;
- Žitarice – Ovsene pahuljice, ječam, kinoa
- Proteini – Nemasna piletina, ćuretina, riba, jaja, orašasti plodovi (kikiriki, bademi, orasi, pistaći)
- Mlečni proizvodi – Jogurt, sir, mleko bez laktoze, ali se preporučuju nemasni mlečni proizvodi ili sa vrlo malo masti.
Hrana sa zdravim mastima se takođe preporučuje u ishrani dijabetičara:
- ulje od uljane repice, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa
- orašasti plodovi
- riba, poput lososa i tunjevine
- avokado.
Preporučuje se prilikom kuvanja koristiti neka od ulja umesto margarina, putera ili masti.
Takođe, trebalo bi izbegavati namirnice kao što su:
- pržena hrana i ostala hrana koja sadrži visok nivo zasićenih i trans masti
- slatkiši, sladoledi sa šećerom
- peciva sa belim brašnom
- pića sa dodatim šećerom, kao što su kupovni sokovi, gazirana pića i energetski napici.
Umesto zaslađenih pića se preporučuje umereno konzumiranje vode, dok se za upotrebu šećera u kafi i čaju preporučuje zamena. Stevia ili eritritol odlične su zamene za beli šećer.
Značaj fizičke aktivnosti u kombinaciji sa ishranom
Biti aktivan ima pregršt prednosti po zdravlje, a fizička aktivnost je od ključnog značaja za održavanje nivoa glukoze u krvi.
Prednosti fizičke aktivnosti kod dijabetičara su:
- snižava nivo glukoze u krvi
- snižava krvni pritisak
- pobošljava cirkulaciju
- sagoreva višak kalorija kod gojaznih osoba
- obezbeđuje mirniji san
- poboljšava pamćenje.
Osim fizičkih prednosti, aktivnost povoljno utiče i na mentalno zdravlje dijabetičara.
Čak i najmanja fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na zdravlje. Preporučuje se najmanje pola sata umerene ili intenzivne fizičke aktivnosti, po mogućstvu pet dana u nedelji.
Ukoliko ranije niste bili aktivni, potrebno je neko vreme kako biste primetili promenu u svom zdravlju. Zato budite strpljivi i dosledni i pratite nutritivni plan ishrane i fizičke aktivnosti. Vaše zdravlje je na prvom mestu, s toga se potrudite da date sve od sebe da vam bude dobro.
Pravilna ishrana kod dijabetičara – Važan korak ka uspehu
Prvi korak ka uspešnom održavanju nivoa glukoze u krvi jeste prihvatanje bolesti. Nakon toga sledi konsultacija sa lekarom i stručnim timom koji će pomoći u lečenju. Uz jedinstven plan ishrane i povećanu fizičku aktivnost, nivo šećera u krvi se može održavati u odgovarajućem opsegu.
Raznovrsna ishrana kod dijabetičara ima mnoge prednosti. Budući da ova ishrana obuhvata određene količine voća, povrća i vlakana, smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Konzumiranje mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze.
Centar za gojaznost Struktura poseduje stručan tim koji vam može izraditi pravilan plan ishrane i fitnes plan. U lečenju bilo koje bolesti psihološki i medicinski saveti su od velikog značaja.
Važno je sarađivati sa lekarima i pridržavati se preporučenog plana.